DYYSG

Daoyin Yangsheng Gong (DYYSG)

Dit systeem hoort bij de bewegende Qigong en is gebaseerd op de traditionele oefeningen van “Daoyin” het oude denkbeeld voor Chinese gezondheidsoefeningen. De eerste bronnen van Daoyin verschenen in 300 v. Chr. In deze tijd was de Daoyin heel belangrijk in de Chinese levenscultuur. Men ontwikkelde verschillende ademhalings- en bewegingstechnieken om de gezondheid te verzorgen en het leven te verlengen.

Het concept “Daoyin Yangsheng Gong” is een beschrijving voor oefeningen die het lichaam rekken en de Qi laten stromen. Professor Zhang Guangde heeft de DYYSG methode ontwikkeld om de traditionele Daoyin te verbinden met de moderne Qigong. Hij combineerde verschillende aspecten van Daoyin om nauwkeurige Qigongoefeningen voor specifieke ziektes aan te bieden. Deze Qigong oefeningen hebben een zeer sterke uitwerking op het fysieke en mentale aspect van het lichaam.

Professor Zhang Guangde werd in 1932 in Tangshan in de provincie Hebei geboren. In zijn jeugd beoefende hij met veel enthousiasme de Chinese gevechtskunst. In 1955 werd hij als student in het “Wushu instituut” van de sportuniversiteit Beijing ingeschreven. Nadat hij in 1959 zijn studies succesvol beëindigde, werkte hij als docent aan de sportuniversiteit Beijing. Enige jaren later was hij een van de eerste Wushu professors aan de universiteit.

Professor Zhang Guangde werd ziek in 1972. Problemen met hart- en bloedvaten, stoornissen van het spijsverteringsstelsel, hoge bloeddruk, leverontsteking en te weinig bloedcellen. In 1974 werd hij besmet met tbc en verkeerde in levensgevaar. De dokters vertelden hem dat medicatie alleen niet voldoende zou zijn voor zijn genezing en adviseerden hem, zijn kennis in Wushu en Taijiquan (Tai-Chi Chuan) als ondersteuning te gebruiken. Noodgedwongen begon hij de klassieke schriften van Daoyin en de studies over het lange leven te bestuderen. Hij ontwikkelde op basis van TCM (Traditionele Chinese Geneeskunde) de eerste oefeningen om zijn ziekte te behandelen.

De “8 oefeningen tegen tuberculose” waren de eerste oefeningen van het systeem en gelijktijdig de basis voor de ontwikkeling van de “49 bewegingen van de Meridianen”-Qigong.Tijdens deze periode was hij bedlegerig tot hij door de medicatie en eigen toepassingen sterk genoeg was voor revalidatie.

De methode van DYYSG-Qigong volgde de theorie van TCM, zijnde het aspect Yin en Yang, de 5 elementen-theorie: vuur, aarde, metaal, water en hout, het concept van Qi en de studie van de meridianen. Doordat hij de verschillende theorieën systematisch bestudeerde, bereikte hij door de toepassing van de oefeningen een stabiele gezondheid en kon hij in 1982 zijn werk hervatten.

Professor Zhang Guangde onwikkelde verschillende methoden. Eerst de zogenaamde “staande” vormen, hart, longen, maag, milt, nieren, spieren en botten, de 49-vorm en de gezondheidsbeschermende reeks. Voor oudere of zieke mensen de “zittende” vormen. Voor de gevorderden de handvormen van Taijiquan: de zwaardvorm, de korte stok en de waaiervorm.

Nadat de methoden van DYYSG bij veel mensen in China succesvol werden toegepast, trok dit oefensysteem de aandacht van wetenschappers uit verschillende landen van de hele wereld. Dit was het begin van de verspreiding buiten China.

In 1990 werd DYYSG officieel door de Chinese regering in het gezondheidsprogramma opgenomen en tegelijkertijd werd Professor Zhang Guangde gehonoreerd voor zijn levenswerk.

Het nieuwe centrum van DYYSG, onder leiding van professor Zhang Guangde bevindt zich aan de sportuniversiteit van Beijing (Beijing University of Physical Education). Hier worden meer als 30 oefenmethoden door hem en zijn medewerkers doorlopend geëvalueerd en aangepast. De methoden Daoyin Yangsheng Gong zijn over de hele wereld verspreid en worden in Frankrijk, Spanje, België, Engeland, Schotland en Duitsland beoefend.