Wat is Tai Chi ?

The soft and yielding overcome the rigid and hard, but few people put this to practice Dao De Jing.

Tai Chi oorpsrong en het heden

Tai Chi

Taiji ook gekend als Tai Chi, Tai Chi Chuan of Taijiquan, vindt zijn oorsprong in het oude China als een effectief gezondheids- en verdedigingssysteem welke diep geworteld zit in de traditionele Chinese cultuur en filosofie. Taiji betekent letterlijk het ultieme en Quan is boksen of martial arts.

Taiji wordt wereldwijd dagelijks beoefend en neemt steeds toe aan populariteit, vooral gekend als Taiji gezondheidsoefening en ontspanning. De zachte vloeiende bewegingen van de Taiji zijn een workout voor lichaam en geest. De beoefenaars ervaren stressbeheersing, verbetering van hun evenwicht, flexibiliteit, kracht in de benen, verbetering van ademhalings- en immuunsysteem enz.

Verschillende Tai Chi stijlen

Er zijn verschillende stijlen: Hunyuan style, Chen style, Yang style, Wu style, Sun style, Li style, enz., waarbij uit de Chen style de andere stijlen zijn ontwikkeld. Taiji kan beoefend worden door iedereen op eender welke leeftijd met hun verschillende interesse hierin zijnde: gezondheid of martial arts. Taiji is gebouwd op het principe “zachtheid overkomt de hardheid”. Het toepassen van Taiji in het dagelijks leven betekent ook zachtheid wint van hardheid. Het gebruik maken van deze gebalanceerde energie “Yin en Yang” helpt in ons dagelijks werk en ook in het omgaan met mensen in zachtheid en respect.

Taiji wordt beoefend op een ontspannen manier, door een aaneenschakeling van bewegingen “vorm” genoemd.

Afhankelijk van de stijl varieert de vorm in uiterlijke bewegingen, gaande van rustig tot sterk of soms zelfs explosief “Fajin”. De vorm kan variëren van een paar minuten tot 30 minuten, afhankelijk van het aantal uit te voeren bewegingen als ook de snelheid waarmede hij wordt uitgevoerd en kort, zeer gemakkelijk aan te leren en plezierig om te doen, daar waar de traditionele vormen langer duren en meer doorzetting vragen.

Eens je de handvormen onder de knie hebt kan je overgaan tot:

  • Waaiervorm
  • Zwaardvorm
  • Sabelvorm

 

Tai Chi en gezondheid

Vele westerse artsen bevelen Taijiquan aan als middel om de bloeddruk te verlagen,stress te verminderen, spanning in inwendige organen los te laten en de gezondheid te versterken. Men wordt rustiger en toch krachtiger, de concentratie verhoogt en het fysieke – en mentale evenwicht wordt hersteld.

GROOTMEESTER SHAOLIN MONNIK SHI YANLONG Die me jaarlijks blijft inwijden met zijn kennis en kunde.